fbpx

Vad kostar det att renovera ditt tak?

Takrenovering gör du troligtvis en gång i livet. Därför är det viktigt att välja rätt entreprenör för arbetet och göra taket så som du vill ha det. En populär fråga våra kunder brukar ställa innan vi har kommit på besök är “mellan tummen och pekfingret. Vad kostar det att renovera taket?”, detta ska vi försöka svara på i denna artikel, där vi diskuterar takrenovering kostnad.

Takrenovering kostnad

Snittpriset för en takrenovering ligger på ca 1500kr/kvm. Däremot påverkar priset väldigt mycket av olika faktorer som du kan läsa om nedan. Priset kan skifta allt från 1000kr/kvm upp till 3000kr/kvm.

Vad påverkar takrenovering kostnad?

  • Storleken på ditt tak avgör i stort sätt vad priset kommer vara. Desto större tak du har, desto mer arbete och material behövs det för att byta taket.
  • Annan faktor som påverkar priset är materialet du väljer att använda. Det populäraste valet av material i Sverige är betongpannor. Däremot kan man välja billigare variant såsom papp alternativt dyrare variant såsom plåt.
  • Design på taket har effekt på priset i sin tur också. Ett tak med flera vinklar samt mer lutning kräver mer tid för arbetet och kompetens än en enkel sadeltak med mindre lutning.
  • Åtkomst till ditt tak påverkar också priset. Har du ett tak som är lätt åtkomlig gör det att takläggare spenderar mindre tid för att genomföra arbetet och därför blir priset mindre än ett tak som är svår att komma åt. Till exempel om det finns en möjlighet att ställa conteiner nära huset. För att pannor ska kunna kastas från taket direkt ner i conteinern. Sparar det på tid än att behöva gå flera meter med gamla pannor.
  • När du väljer att göra taket spelar också roll för prissättningen. Oftast vaknar folket till insikt att göra takrenovering när det är sommar och värme ute- detta är en högsäsong för takrenoveringar och när efterfrågan är som högst. Är du ute efter att spara pengar när du renoverar taket är det att tänka på att göra arbetet under vintern alternativt tidiga våren/sena hösten.

Spartips

Självklart vill vi alla hålla i våra pengar och spara så gott det går, men det är också viktigt att inte vara som det klassiska uttrycket “dumsnål” och hålla tillbaka på att göra nödvändiga renoveringar med huset. Läs på om vad som är viktigt att prioritera vid en takrenovering. Klicka här för att lära dig mer om takläggning. 

Ett hett tips som vi brukar ge till våra kunder när de vill gå ner i pris är att se om det finns en möjlighet till att sköta en del av sophanteringen på egen hand. Ifall det nuvarande taket som ska rivas är betong/tegel pannor är det bäst att låta bortforslandet av just det materialet till företaget då det krävs container och speciell återvinning. Däremot blir det skräp från gammal läkt, reglar, papp eller masonit. Detta kan den händige och arbetsvilliga personen ta hand om själv för att spara på en peng.

Glöm inte heller att du kan nyttja ROT-avdrag till din takrenovering. Om du är osäker på hur ROT-avdrag fungerar och när du kan använda det klicka här för mer info.
Slutligen så är vårt tips som är nog viktigast och mest lönsam- gör takrenoveringen i tid. Många väntar tills det börjar droppa i vardagsrummet och då krävs det oftast en mer omfattande renovering än vad som skulle behövas om man hade varit ute i rätt tid. Om du vill lära dig mer om när det är dags att renovera ditt tak klicka här.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det olika faktorer som påverkar takrenovering kostnad. Först och främst hur stort ditt tak är, vad för material du väljer att använda, hur ditt tak är byggd samt hur lätt det är att komma åt den och sist men inte minst när du väljer att göra arbetet. På ett ungefär ligger snittpriset för en takrenovering på 1500 kr/kvadratmeter. För att veta exakt vad det kostar att renovera just ditt tak boka en kostnadsfri hembesök där våra specialister hjälper dig att ta fram den bästa möjliga lösningen och pris för just dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *