fbpx

Vilket tak ska man välja? Allt du behöver veta inom takläggning!

Vilket tak ska man välja? När ska man lägga om tak? Hur mycket kostar det?  Vilken entreprenör ska jag välja? Hur hittar jag en entreprenör för takomläggning? 

Det är många frågor som uppstår när man börjar tänka på sitt tak och när man väl landar i att göra en takrenovering. I denna artikel ska vi försöka hjälpa dig på vägen.

Takformer

Vilket tak ska man välja?

Takmaterialet som förekommer mest när det kommer till takläggning i Sverige är betongpannor. Bland svensktillverkade pannor hittar man många olika kulörer samt ytbehandlingar och man kan välja det som passar för just ditt hus. Annat material man kan använda vid en takrenovering är lertegel. Främst när det kommer till hus som hade lertegel tidigare och man vill behålla akustiken. För att du ska kunna lägga betongpannor på ditt tak behöver lutningen vara minst 15 grader. Pannor är ett bra val för dig som vill ha ett prisvärt alternativ som håller många år framöver. Du kan läsa mer om olika pannor här.

Vid ett tak med mindre lutning lägger flesta papp eftersom det endast behöver minst 3 grader lutning. Det är ett billigare takomläggning alternativ, dock med kortare livslängd än de andra varianterna. Du kan läsa mer om papp här.

Ett alternativ vid en takomläggning för tak som tar mindre vikt är plåttak. Plåt väger mindre än betong och är ett väldigt slitstarkt material. Detta material kan man montera på alla typer av tak och det kräver minst lutning på 6 grader.

Plåttak kan komma i många olika former och färger. Det populäraste valet är dubbelfalsad plåt. Plåttak är ett väldigt bra val för dig som är beredd att investera lite mer för ett underhållsfritt tak som håller i generationer.

Det är viktigt att tänka på hur takkonstruktionen ser ut för just ditt hus och hur mycket man kan belasta den. Detta gör du bäst med hjälp av en specialist som kan ta en titt på husets konstruktion, takstolar och även ge ett tips för vad som funkar bäst för just ditt tak.

När ska man lägga om taket?

Som allt annat har tak en livslängd, utgångsdatum kan man säga. Beroende på hur taket är lagd och hur gammalt taket är kan man avgöra när det är dax att renovera. Plåt och tegeltak håller på ett ungefär i 40-50 år. Papp och shingeltak i sin tur håller ungefär i 20-30 år. Däremot spelar det stor roll för livslängden hur taket var lagd, med vilket material.

För att avgöra detta är det bäst att låta en specialist ta en titt på ditt tak.

Oavsett om du har papptak, tegeltak eller plåttak vet du att det är dags att göra en tak kontroll när du går upp till vinden och blir bemött av mögel, skum lukt, fukt på träpartier eller när du ser att det läcker in vatten. Har du åtkomst till en vind där du kan se innertaket är det bra att göra kontroll och titt med jämna mellanrum. Ifall det inte finns någon vind eller möjlighet till att se innertaket är det bra att kolla läget utomhus. Titta så att alla pannor är hela och fina, plåten har ej börjat rosta och att pappen inte är sprucken eller har “luftbubblor”

Hur mycket kostar det att göra takrenovering?

Priset för en takläggning kan variera mycket beroende på vad det är som ska bli gjort. Klicka här för att läsa om vad snittpriset ligger på samt vad det är som gör så att priserna blir högre eller lägre. Takrenovering kostnad.

Hur ska man välja rätt entreprenör för takrenovering?

Vid en takrenovering är det viktigt att välja en seriös entreprenör som kommer att utföra arbetet korrekt. Först och främst är det viktigt att kolla upp företagets referenser, oftast skickar de med i offerten. Ring upp personerna som har fått jobbet gjort av företaget. Ställ frågor om arbetet och gör en bedömning om företaget har gjort deras jobb bra eller inte. Seriösa företag har oftast omdöme på nätet som man kan läsa på bland annat Reco.se, offerta.se och på Google.

Se till att googla upp företag, titta på deras hemsida och titta även på sociala medier. De kan berätta om vad för jobb de har gjort och ifall deras kunder har lämnat kommentarer på bilder/inlägg.

Vi hoppas att detta kan ge dig någon sorts vägledning om vilket tak ska man välja och när det är dags att lägga om tak. Ifall du har några frågor eller funderingar är det bara att lämna dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig och hjälper så gott det går. Här kan du också boka en tak-kontroll där en specialist kommer till dig och hjälper er på vägen mot ett säkert tak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *